Ayurvedische massageDe oorsprong van deze therapeutische massagemethodiek ligt in de Ayurveda. Ayurvedische massage stimuleert het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. De behandeling wordt afgestemd op jouw body-mindtype en balans, werkt balancerend en bevordert de algehele energiestroom.*


Ayurvedische massage (Abhyanga) is een lange, ritmische methodiek met een meditatief effect. Ik maak gebruik van natuurgeneeskundige kruidenoliën en behandel marmapunten (vedische acupunten). Door de behandeling van marma’s en energiekanalen, de nadi’s, heeft ayurvedische massage een energetisch aspect. Dit in tegenstelling tot de meeste westerse massagemethodieken, die zich enkel richten op de weefsel en spieren van het lichaam.

Abhyanga, leefstijl en balans

De Abhyanga is over het algemeen een zacht van aard, waarbij de gebruikte technieken zijn afgestemd op jouw persoonlijke balans, ofwel prakuti en vikruti. Dat betekent dat er bij het geven van de Ayurvedische massagemethodiek rekening wordt gehouden met jouw specifieke kenmerken en klachten. De handgrepen, olie en drukpunten worden hierop afgestemd. Maar het is meer dan een therapeutische massagemethodiek. Je krijgt namelijk na het eerste consult ook leefstijl- en voedingsadvies op maat, zodat je ook thuis aan de slag kunt met je balans.

Achtergrond Ayurveda: in je element

Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Deze “leer van het leven” behoort tot de traditie van oosterse geneeskunst. De Ayurveda beschrijft de samenhang tussen de werking van lichaam, geest en de natuur, gestoeld op eeuwenoude ervaring. Er wordt gesproken van drie dosha’s om je prakruti en vikruti te beschrijven, die elk staan voor bepaalde metabolische principes. De basis hiervan zijn de vijf elementen ether, lucht, vuur, aarde en water. Elke dosha is een combinatie van twee van deze elementen. Vata staat voor lucht en ether, Pitta voor vuur en water en Kapha voor aarde en water. Door inzicht te krijgen jouw unieke combinatie van dosha’s (en dus ook elementen) heb je waardevolle informatie in handen om letterlijk “in je element te zijn en blijven”.

Lekker in je vel

De oosterse gezondheidsleren geven tal van handvatten om lekker in je vel te zitten. Er is geen goed of fout. Je kan ervan meepakken wat op dat moment bij je past. Het gaat erom dat je leert wie je bent en wat je nodig hebt. Dat wisselt vaak van moment tot moment. Je kan stapsgewijs leren wat goed voor je is. Niets moet, er zijn alleen maar keuzen waar je baat bij hebt.


Bij therapie volgens de vijf natuurgerichte principes wordt altijd een combinatie van methodieken gebruikt. De toepassing ervan is afhankelijk van wat er bij jou speelt en welke werkvormen hierbij het beste aansluiten. Over het algemeen zijn 5 à 8 consulten met een frequentie van één à twee keer per week toereikend voor een balancerend effect.