Ayurvedische massageDe oorsprong van deze therapeutische oliemassage ligt in de Ayurveda. Deze werkvorm stimuleert het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. De behandeling wordt afgestemd op jouw body-mindtype en balans, werkt balancerend en bevordert de algehele energiestroom.*


De Ayurvedische massage (Abhyanga) is een lange, ritmische full-body massage met een meditatief effect. Ik maak tijdens de massage gebruik van therapeutische kruidenoliën en behandel marmapunten (vedische acupunten). Door de behandeling van de marma’s en de energiekanalen, de nadi’s, heeft de ayurvedische massage een energetisch aspect. Dit in tegenstelling tot de meeste westerse massagevormen, die zich richten op de weefsel en spieren van het lichaam. De Abhyanga is over het algemeen een zachte massage, waarbij de gebruikte technieken zijn afgestemd op de persoonlijke balans van de cliënt, ofwel prakuti en vikruti.

Prakuti en Vikruti

De Ayurveda noemt jouw unieke mix van elementen je ware aard, oftewel prakruti. Deze term is al duizenden jaren oud, nog van voor de tijd dat DNA werd ontdekt. De prakruti blijft je hele leven hetzelfde. Het beïnvloedt al onze activiteiten en ons bewustzijn, en bepaalt de manier waarop we reageren bij stress. Daarnaast bestaat er een tijdelijke toestand, of onze situatie ‘op het moment’, die de Ayurveda vikruti noemt. Wanneer iemand in een evenwichtige toestand verkeert, kunnen we zeggen dat zijn of haar prakruti en vikruti min of meer in evenwicht zijn. Helaas zijn er genoeg factoren die je uit balans kunnen brengen, zoals voeding, levensstijl, leeftijd, emoties, omgeving, enzovoort.

Elementen en dosha’s

In de Ayurveda wordt gesproken van drie dosha’s om je prakruti en vikruti te beschrijven, die elk staan voor bepaalde metabolische principes. De basis hiervan zijn de vijf elementen ether, lucht, vuur, aarde en water. Elke dosha is een combinatie van twee van deze elementen. Vata staat voor lucht en ether, Pitta voor vuur en water en Kapha voor aarde en water. Door inzicht te krijgen jouw unieke combinatie van dosha’s (en dus ook elementen) heb je waardevolle informatie in handen om letterlijk “in je element te zijn en blijven”.

Een massage die bij je past

Dat betekent dat er bij het geven van de Ayurvedische massage rekening wordt gehouden met jouw balans en jouw specifieke kenmerken en klachten. De massagetechnieken, olie en druk worden hierop afgestemd voor een massage die op dat moment het beste bij jou past.

* is ondersteunend bij o.a. stress, slapeloosheid en vermoeidheid.